New Mappings of Europe

Kako je Bela krajina postala mejno območje

19. februar 2019, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM, Ljubljana. Tretje predavanje v sklopu Migracije v času in prostoru. Belo Krajino je v javni percepciji nedvomno zaznamovala žica na meji, o kateri se govori bistveno več kot o ekonomskih in socialnih problemih, ki jih ta odrezana regija doživlja že vrsto let. Podrobnejša analiza nam razkrije, kako je prav vzpostavljanje meja med “Vzhodom in Zahodom” v veliki meri prispevalo k odrezanosti področja, ki ima sicer bogato zgodovino tako čezmejnega povezovanja kot tudi množičnega izseljevanja.

New Mappings of Europe

Socialne igre | Delavnica Št. 3

19. januar 2019, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM, Ljubljana. Moderna galerija dolgoročno sodeluje z Osnovno šolo Livada, ki ima najvišji odstotek učencev z migrantskim poreklom v Sloveniji. Tretja delavnica na temo socialnih iger je bila namenjena za izdelavo stop-motion animiranega film, na kateri so udeleženci in udeleženke osvojili celotni postopek od izdelave gibljivih lutk iz papirja do fotografiranja in renderiranja fotografij v odprtokodnem programu. Udeleženke in udeleženci so zasnovali zemljevid sveta z vsemi živalmi, ki migrirajo na krajše ali daljše razdalje. Za izdelavo lutk so otroci uporabili voščenke in papir.

New Mappings of Europe

DELAVNICA Z MIGRANTI | Delavnica z migranti

1. – 5. oktober 2018, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM, Ljubljana. V Muzeju sodobne umetnosti Metelkova je potekala delavnica z migranti, ki jo je vodil umetnik Ibro Hasanović. Javna predstavitev rezultatov delavnice je bila v petek, 5. oktobra 2018, ob 17. uri, v seminarju +MSUM-a. Umetnik se je skušal skupaj z migranti iz Sirije, Irana in Afganistana, ki že nekaj let živijo v Sloveniji, skozi različne aktivnosti naučiti več o metodah pripovedovanja zgodb in pridobljeno znanje izkoristitil za to, da so izkušnje in zgodbe sodelujočih »materializirali« na kreativni način (v obliki skulptur, pisnih in video zapisov).