New Mappings of Europe

Igre brez meja z vsega sveta

15. junij 2019, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM, Ljubljana. Za poletno muzejsko noč se bo ploščad pred Muzejem sodobne umetnosti Metelkova spremenila v igrišče brez meja, delavnico in druženje za vse generacije. Razstava Južna ozvezdja. Poetike neuvrščenih nas spodbuja k razmišljanju o solidarnosti med ljudmi, sodelovanju in povezovanju, zato se nam pridružite na delavnici, kjer bomo izdelovali in se igrali igre z vsega sveta. Pripeljite starše in prijatelje, dobrega vzdušja in timskega duha ne bo manjkalo!

New Mappings of Europe

Kako je Bela krajina postala mejno območje

19. februar 2019, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM, Ljubljana. Tretje predavanje v sklopu Migracije v času in prostoru. Belo Krajino je v javni percepciji nedvomno zaznamovala žica na meji, o kateri se govori bistveno več kot o ekonomskih in socialnih problemih, ki jih ta odrezana regija doživlja že vrsto let. Podrobnejša analiza nam razkrije, kako je prav vzpostavljanje meja med “Vzhodom in Zahodom” v veliki meri prispevalo k odrezanosti področja, ki ima sicer bogato zgodovino tako čezmejnega povezovanja kot tudi množičnega izseljevanja.

New Mappings of Europe

Socialne igre | Delavnica Št. 3

19. januar 2019, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM, Ljubljana. Moderna galerija dolgoročno sodeluje z Osnovno šolo Livada, ki ima najvišji odstotek učencev z migrantskim poreklom v Sloveniji. Tretja delavnica na temo socialnih iger je bila namenjena za izdelavo stop-motion animiranega film, na kateri so udeleženci in udeleženke osvojili celotni postopek od izdelave gibljivih lutk iz papirja do fotografiranja in renderiranja fotografij v odprtokodnem programu. Udeleženke in udeleženci so zasnovali zemljevid sveta z vsemi živalmi, ki migrirajo na krajše ali daljše razdalje. Za izdelavo lutk so otroci uporabili voščenke in papir.

New Mappings of Europe

DELAVNICA Z MIGRANTI | Delavnica z migranti

1. – 5. oktober 2018, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM, Ljubljana. V Muzeju sodobne umetnosti Metelkova je potekala delavnica z migranti, ki jo je vodil umetnik Ibro Hasanović. Javna predstavitev rezultatov delavnice je bila v petek, 5. oktobra 2018, ob 17. uri, v seminarju +MSUM-a. Umetnik se je skušal skupaj z migranti iz Sirije, Irana in Afganistana, ki že nekaj let živijo v Sloveniji, skozi različne aktivnosti naučiti več o metodah pripovedovanja zgodb in pridobljeno znanje izkoristitil za to, da so izkušnje in zgodbe sodelujočih »materializirali« na kreativni način (v obliki skulptur, pisnih in video zapisov).